KUSKUS

Tento druh těstovin je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté do drobných kuliček. V Maroku se vaří každý pátek k obědu téměř v každé rodině. Servíruje se na obrovský talíř, lidé se sesednou kolem a jedí kuskus lžící. Lze jej připravit na stovky různých způsobů; v naší čajovně vám představíme dvě varianty, obě s olivovým olejem a citronovou šťávou.

Kuskus se sušenými rajčaty, jarní cibulkou, petrželí, paprikou, balkánským sýrem 

Kuskus s bílými fazolemi, kukuřicí, tuňákem, olivami, jarní cibulkou, jogurtem a kůrou z bio citronu                  

BULGUR

První zmínky o použití bulguru v kuchyni sahají přinejmenším do 4. tisíciletí před Kristem. Staří Římané, Arabové a Egypťané si jej oblíbili pro jeho ořechovou chuť a jednoduchou přípravu. Na rozdíl od kuskusu nevzniká pomletím pšeničného zrna, nýbrž jeho nalámáním, takže si zachovává hrubý vzhled. Bulgur obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu i minerální látky a je lehce stravitelný.

Pravé libanonské tabouleh (salát z petržele a bulguru s mátou, jarní cibulkou, čerstvým rajčetem, citronovou šťávou a olivovým olejem)                                          

BABAHANNUSH

Velmi známá turecká specialita  připravovaná z pasty z lilků s olivovým olejem, arabským kořením a sezamovou pastou. Servírujeme s olivovým olejem a libanonskou pitou.                                                                                 

HUMMUS

Tento pokrm, tvořený cizrnou (římským hrachem) a sezamovou pastou tahini, je velmi oblíbený v Egyptě, na Středním východě i na Balkáně. Obsahuje velké množství železa, vitamínu C a B a kyseliny listové. Servírujeme s olivovým olejem a libanonskou pitou.